Blijf op de hoogte van nieuwe tips en blogs

Perfectionisme van een hsp’er

Compleet lamgeslagen na een vrij onbelangrijke opmerking van een collega. Tranen over mijn wangen en diep geraakt. Ongeloof en even van slag door simpele woorden. Woorden waaruit blijkt dat zij anders denkt en doet dan ik. Ik, perfectionist pur sang, ben even de weg kwijt.

Hoge verwachtingen en alles goed willen doen

Ik heb vaak hoge verwachtingen en stel hoge eisen, zowel aan een ander als aan mijzelf. Het onhandige is alleen dat ik het vaak niet doorheb. Als er dan iets gebeurd waarbij er niet aan mijn eisen wordt voldaan raak ik van slag.

Ik heb namelijk de neiging om alles goed te willen doen, zoals het hoort en volgens de regels. Dat voelt prettig, duidelijk en rustig in mijn hoofd. Dit gaat ook vaak goed. Dan lijkt het net alsof ik alles onder controle hebt…

Maar ineens gebeurt er iets en alles is uit balans. Een collega die in mijn ogen te nonchalant en onzorgvuldig handelt of een dag die volledig anders loopt dan gepland.

Wat zit ik mijzelf vaak in de weg!

De confrontatie van het gedrag van de ander kan dan pijn doen tot op het bot. Hoe kan iemand zo nonchalant zijn en zo onzorgvuldig handelen? Maar eigenlijk word ik geconfronteerd met mijzelf. Want wat zit ik mijzelf vaak in de weg! Het altijd goed willen doen en zuiver willen handelen. Daardoor loop ik vaak, onbewust, op mijn tenen en sluipt de spanning in mijn lijf.

De valkuil van een hooggevoelig mens

Als hsp’er weet ik dat perfectionisme een valkuil is waar ik nog geregeld in trap. Het altijd goed willen doen en het stellen van hoge eisen zorgen dan al snel voor een vermoeid en overprikkeld systeem.

Terwijl voor wie ben je eigenlijk zo perfectionistisch bezig? Heeft daar iemand om gevraagd? Dat jij jezelf voorbij rent en daarbij vaak over je eigen grenzen gaat?

Leun eens wat vaker achterover

Je mag de teugels af en toe best wel wat laten vieren. Voor veel hsp’ers een moeilijke klus! Iets rustiger aan doen, iets minder hoge eisen en wat vaker zeggen: ‘Zo is het goed genoeg’. Je doet als hsp’er namelijk vaak al meer dan genoeg je best.

Maar voor zowel je omgeving als voor jou kan het geen kwaad als je af en toe eens achterover leunt. En kijk dan eens wat er gebeurt. Waarschijnlijk loopt niet alles direct in het honderd en draait de wereld gewoon door. Alleen misschien niet zo ‘perfect’ als jij het zou willen zien. Maar daar zit de uitdaging in verstopt. Want soms is ‘goed’ ook ‘goed genoeg’.


Ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Kijk dan eens bij mijn aanbod en als je vragen hebt hoor ik het graag! Dit artikel is ook geplaatst op de website van Nieuwetijdskind.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst kennismaken?

Tijdens een gratis kennismaking, telefonisch of bij mij in praktijk, verhelderen we je vraag en bespreken we wat ik voor je kan doen. Is er van beide kanten een klik? Dan gaan we aan de slag!

Ja, dat wil ik!